Under sommaren uppmärksammade Per att han hade bonuspoäng på SAS som höll på att frysa inne. De skulle användas senast september 2007 och gällde för två resor inom Norden. Vart åker man i Norden som verkar spännande. Vi funderade på alla tänkbara städer som SAS flyger till och tyckte inte något var intressant tills vi förstod att vi även kunde välja Svalbard. Sagt och gjort, det tog inte lång tid förän vi bokat in en resa från 14 – 18 augusti.

Vi bokade in oss på SAS hotell i Longyearbyn och förbokade för säkerhets skull en båtutflykt en av dagarna. Det vore ju trist att komma dit och allt var fullbokat.

Vi läste på lite om Svalbard på internet och hittade även en artikel i ett resemagasin. Skaffade ett teleobjektiv till systemkameran och en bra kikare. Kanske får vi syn på en isbjörn! Så mycket mer förberedelser behövdes inte.

Per hade en föreställning av hur det var på Svalbard sedan studietiden på 1970-talet. Då fanns det en del studenter som åkte dit för att tjäna pengar i gruvorna under några månader. Bilden var enkla gruvbyar med bostadshus och kanske lite andra faciliteter, men i huvudsak ett ganska torftigt leverne som man stod ut med under en kort tid för att göra sig en hacka.

Med den bilden av Svalbard gav vi oss iväg.

Outnet.se