Idag är det Cecilias födelsedag så Per väcker henne med skönsång på morgonen. Efter en lång frukost går vi först till Svalbard Reiser där vi bokar in oss på en vandringstur till den mindre glaciär som går ner i Adventsdalen. Turen avgår sen eftermiddag idag.

  

För att informera oss om ögruppen ägnar vi förmiddagen åt Svalbard Museum. Där liksom på alla andra ställen på Svalbard så förväntas man att ta av sig skorna när man kommer inomhus. På museet får man låna tofflor men annars kan det vara bra att ha egna inneskor med sig om man inte vill gå i strumplästen.

Museet ligger i samma byggnad som Universitetscentret på Svalbard och turistinformationen finns i foajén till museet. Själva museet visar på ett bra sätt Svalbards historia och djurliv.  Utställningarna är trevliga och textinformationen tydlig och intressant. På museet finns även en museishop som förutom böcker, kort och kartor säljer fina silversmycken gjorda av fossiler från Svalbard. Just ett sådant visar sig ligga i Pers födelsedagspresent till Cecilia…

  

Lunchen tar vi på caféet Fruene längs huvudgatan. Eftersom vädret är toppen så sitter vi på uteserveringen och njuter i solen. Efteråt tar vi en promenad i byn och stöter då på en Ren som går och betar mitt i byn. Vi fick sedan höra att det även har hänt att isbjörnen har sökt sig ner i samhället vilket ju naturligtvis inte är lika trevligt.

På väg till samlingsplatsen för vår fotvandring passar vi på att gå in på Galleri Svalbard där det är en trevlig utställning av två norska, kvinnliga konstnärer förutom den permanenta utställningen. Intill galleriet ligger Svalbard konst- och hantverkscenter vilket tyvärr var stängt när vi var där.

Strax före fem är vi vid samlingsplatsen, det vill säga parkeringsplatsen mitt emot Gjestehuset 102. Turen guidas av en ung brandman från Tromsö som är intresserad av den arktiska växtligheten och därför bosatt sig på Svalbard under ett par år. Med på turen är förutom vi, ett danskt, ett amerikanskt och ett italienskt par. Dessutom är guidens hund med som är en väldigt söt huskie-blandning.

  

Vi vandrar upp mot glaciären och njuter av de vackra vidderna och de spännande växterna, bland annat den bedårande Svalbardvallmon som är Svalbards landskapsblomma. På väg upp berättar guiden att vi skall leta efter fossiler när vi når kanten till glaciären. Det visar sig finnas mängder av 50 tusen år gamla bladfossiler gömda under isen och tydligen är det tillåtet att plocka några ”souvenirer” att ta med hem. Märkligt! För även om det finns många så borde man ju inte vilja att de skall försvinna.

  

  

När vi återvänder från turen är det dags att fräscha till sig litet för att äta födelsedagsmiddag på Huset som lär ha en av byns bästa restauranger. Både mat, vin och service är verkligen toppen och vid måltidens slut får vi följa med ner i den digra vinkällaren som är känd för att vara världens mest avlägsna vinkällare. Här finns över 20 00o vinflaskor! I Huset finns även nattklubb, café och biograf.

  

Efter en härlig promenad i den ljusa natten tillbaka till hotellet så somnar vi gott bakom mörkläggningsgardinen.