Då vår långsiktiga plan är att resa med vår Defendern genom Afrika och det verkar som om tiden blir lång innan vi kan förverkliga det kändes det naturligt att flyga dit på en kortare resa för att rekognosera. Vi valde Moçambique som ingen av oss har besökt tidigare. 

Moçambique har stått under portugisiskt inflytande sedan upptäcktsresanden Vasco da Gama gick i land på Ilha de Moçambique 1498. Området var en portugisisk koloni från 1891 till 1975 då Folkrepubliken Moçambique bildades. Oroligheter pågick i landet fram till 1992 då en formellt fredstraktat skrevs och 1994 höll landet sitt första demokratiska val. 

När vi bestämt resmålet så började vi söka efter billiga flygbiljetter. Det slutade med att vi bokade på en amerikansk sajt som heter Orbitz, där hittade vi de billigaste biljetterna 2.338.36 USD tur och retur för två personer. Vi skall flyga med Air Portugal som flyger från Arlanda till Maputo via Lisabon. Vi började studera litteratur och hemsidor och kolla med bekantskapskretsen om någon hade bra tips eller kontakter. Det visade sig att en av Pers motionskompar biståndsarbetat i Maputo några år på 1990-talet. Han visade sig vara en riktig guldgruva och bidrog med både tips, råd och fakta. Vi tackar så hjärtligt för det, Per! 

Bland annat bidrog Pers råd till hur vi lade upp resrutten. Vi kommer att starta resan med några dagar i Maputo för att sedan sannolikt köra ner till Ponta de Ouro och därifrån fortsätta in i Swaziland. Eftersom vi inte tar med oss vår Defender så kommer vi att hyra en fyrhjulsdriven bil i Maputo. Våra efterforskningar visar att det dessvärre är svårt och inhemult dyrt (ca 12.000 kr för sex dagar) att hitta en Landrover Defender så risk finns att vi måste hålla till godo med en fyrhjulsdriven Ford eller Mazda singelcab (ca 2.300 kr för sex dagar). Tråkigt! Vi måste dock ha fyrhjulsdrift för att ta oss till Ponta de Ouro så vi får vara flexibla.  

Apotek

Vårt apotek på den här resan är värktabletter (Alvedon och Magnecyl), diaréestoppare (Immodium), malariatabletter (Malerone), myggmedel och ett mindre första hjälpen kit såsom plåster, kompresser och en elastisk binda. 

Försäkringar

Vi tar inga särskilda försäkringar utan har reseförsäkring via hemförsäkringen och kreditkortet vi betalt resan med.

Utrustning

Eftersom vi skulle hyra bil i Mocambique så behövde vi ingen utrustning med till den.

Men en bra digitalkamera, filmkamera, bärbar dator och en mobiltelefon med Internet uppkoppling är oumbärlig utrustning om man vill kunna dokumentera och kommunicera under resans gång. Personlig utrustning såsom kläder, skor, sovsäckar, handdukar och hygienartiklar.

Outnet.se

Guideböcker

Vi fann inga bra uppdaterade resehandböcker över enbart Moçambique däremot har Lonely Planet en som täcker ”Southern Africa” och har ett bra kapitel om Moçambique liksom Swaziland. 

Internationellt körkort

Det rekommenderas att ha internationellt körkort när man avser köra bil i Moçambique. Motormännen utfärdar internationella körkort inom 5 dagar från datum för ansökan och vi har skaffat ett med översättning på portugisiska (måste man säga till om). Andra som hjälper till med internationellt körkort hittar du på vägverkets hemsida.

Kartor

Vi räknar med att kunna skaffa de kartor vi behöver i Maputo.  

Vaccinationer

Vid resa direkt från Sverige finns inga krav på vaccinationer för att resa in i Moçambique. Det rekommenderas dock att ha grundskydd samt vaccinering mot gula febern. Man bör även äta malariaprofylax. Se Medical Link för rekommendationer. 

Visum

Moçambiques ambassad utfärdar visum. Ett turistvisa kostar 360 kr och gäller i sex månader.