Vi köpte vår Defender februari 2005 och började därefter planera vår första resa. Vi började titta på kartor och söka information i litteratur och på Internet om regionerna vi skulle passera. Den delen av resan som skulle gå genom Norden var inga problem men Ryssland kändes mer och mer som ett verkligt äventyr. Vi konstaterade snart att det inte fanns så mycket tillgänglig information som vi hade hoppats. När vi sökte campingplatser insåg vi att det begreppet inte fanns i Ryssland.

När vi började närma oss sommaren öppnade sig en för oss ovärderlig möjlighet utan att vi först förstod det. Genom gemensamma bekanta fick Cecilia en förfrågan om hon kunde ta emot ett studiebesök på en av ISS Invitas restauranger. En familj från Nyköpings vänort Viborg skulle besöka Nyköping och dottern i familjen talar flytande svenska. Mamman driver ett måltidsserviceföretag i Viborg och ville därför göra ett studiebesök under deras besök i Nyköping. Studiebesöket genomfördes och först efteråt kom vi att tänka på att vi naturligtvis skulle fråga om vi fick komma på studiebesök i mammans verksamhet när vi skulle passera Viborg på vår planerade resa. Vi blev inbjudna att besöka dem och det visade sig att dottern hade en kompis i Murmansk som också läst svenska!! Henne fick vi gärna kontakta när vi skulle besöka Murmansk. Vilken otrolig tur!

Nedan har vi i rubrikform sammanställt våra förberedelser. Vi hoppas det kan hjälpa dig som planerar att genomföra en liknande resa. Den information vi lämnar grundar sig på förhållandena som rådde vid vår resa 2005. Besök även ryssland.net som är en bra hemsida med länkar och information om Ryssland. Eller besök svenska generalkonsulatets hemsida som berättar om de historiska banden mellan Sverige och Karelen.

Apotek

Vi tog inget stort apotek med oss utan endast värktabletter (Magnecyl och Alvedon), diarréstoppare (Immodium), våtservetter, mycket med myggmedel och första hjälpen kit såsom plåster, kompresser och elastisk binda.

Bilförsäkring

I Ryssland gäller inte din bilförsäkring utan vid gränsen löser du en typ av trafikförsäkring men du måste också i förväg försäkra den egna bilen, det kan du göra på det finska försäkringsbolaget IngoNord. Inför resa kan det vara bra att se över villkoren i den egna försäkringen. Du kan jämföra olika försäkringar på Insplanet

Körkort

För att köra bil i Ryssland så krävs det att man har internationellt körkort som bland annat utfärdas av Motormännens riksförbund.

Guideböcker

Det är inte helt lätt att hitta guideböcker, vi fann en bra skrift som Vägverket region Nord har givit ut, den heter ”Att köra bil i Barentsregionen”. Begränsad information om den del av vår resa som gick genom Sverige, Norge och Finland fann vi i Lonely Planets Scandinavian Europe. Stor del av våra förberedelser bestod i att vi sökte på Internet efter information, länkar till dessa sidor finns i löpande text i vår dagbok. Nedan kan du även hitta värdefull information från andra personer som gjort liknande resor i området.

På cykel genom Murmansk och ryska Karelen
Luleå-Murmansk tor med bil
Bilder från resa Kovda-Murmansk tor med bil

Kartor

Det är svårt att hitta bra kartor, de flesta vi fann var ryska kartor med kyrilliska bokstäver. Till slut hittade vi en bra karta som ges ut av Genimap och innehåller ryska ortsnamn med både latinska och kyrilliska bokstäver. Kartan finns att köpa på välsorterade kartbutiker.

Ordböcker

Vi hade med en svensk<=>rysk fickordbok, Jans lexikon från Wahlström & Widstrand samt en Berlitz frasbok ”Russian Phrase Book & Dictionary”.

Personförsäkringar

Vi skaffade inget annat än vanlig hem- och reseförsäkring.

Utrustning

Inför resan till Ryssland försåg vi Defendern med taktält, tre plywood boxar och en kylväska. Plywood boxarna som vi skruvade fast inne i bilen är praktiska med skjutbara lådor för exempelvis köksutrustning, mat, biltillbehör och kläder samt sedvanlig campingutrustning. Livsmedel förvarade vi i plastbackar med tättslutande lock från Hammarplast. Vi införskaffade även en el-ansluten (till cigarettändaren i bilen) kylväska så att vi kunde förvara färskvaror. För komfortens skull tog vi med ett fällbart bord och två fällbara stolar.

En bra digitalkamera, filmkamera, bärbar dator och en mobiltelefon med Internet uppkoppling är oumbärlig utrustning om man vill kunna dokumentera och kommunicera under resans gång. Självklart hade vi med oss personlig utrustning såsom kläder, skor, sovsäckar, handdukar och hygienartiklar. Till bilen hade vi med en del verktyg, reservlampor, däckfix som reparerar och pumpar punkterade däck, spännband och en 20 liters dunk med diesel. I skriften ”Att köra bil i Barentsregionen” anges speciella krav på bilens utrustning för att man skall få köra in i Ryssland.

Outnet.se

Vaccinationer

Inga särskilda vaccinationer krävs för resa in i Ryssland. Se Medical Link för gällande rekommendationer.

Visum

Ryska Ambassaden utfärdar endast visum mot att man har en inbjudan eller reser med en sällskapsresa. Skall man resa på egen hand måste man ordna en inbjudan, vilken går att skaffa mot betalning. Vi löste det genom att vi via Internet, fick kontakt med en researrangör som mot en avgift av 1000 kr per person ordnade visum. Ett sådant visum gäller i tio dagar.