Vi vaknar till ljudet av regnet som fortsätter att ösa ner och vi får inta frukosten på ett av de få torra borden i restaurangen. Det blir äggröra, svampigt bröd med marmelad och kaffe. Medan vi äter roar vi oss med att betrakta alla bybor som skall upp till parkeringen och handla av matbilen som är på besök. Vilka kommer att klara sig torrskodda förbi vågorna som slår upp på den låga kajen…

Vi väljer sedan att stanna kvar ett tag och vänta ut det dåliga vädret. Vår värdinna var helt säker på att solen skulle komma och det var ingen brådska att checka ut. Så det blir svenskt kaffe på rummet och lite skrivande till framåt 12 då faktiskt solen tittar fram och vi förbereder oss för dagens etapp till Dubrovnic och lämnar Rose bakom oss.

Innan vi lämnar Lusticia åker vi ner till en strand i byn Mirista på andra sidan som vetter ut mot Adriatiska havet. Här blir Per mest intresserad av en Zastava 750, Fiatkopian som på 50 talet och några decennier framåt tillverkades i forna Yougoslavien. Fabriken finns fortfarande kvar i Serbien och gör i samarbete med Fiat bilar för marknaderna i de forna sovjetstaterna. Cecilia tittar på stranden och den fina promenadvägen som vi inte vet var den leder. Detta verkar vara en trevlig semesterby med övernattningsställen och restauranger.

Vi åker vidare mot Kotor. Vi väljer att åka direkt till Kotor utan att runda halvön Vrmac och får då åka genom en lång tunnel och passera en mängd vägarbeten. Lite otrevligt blir det när vi blir stående 15 – 20 minuter i tunneln vid en ljusreglering, luften försämras hela tiden och tunneln fylls sakta med avgaser. Skönt när vi får börja rulla igen.

Väl inne i staden hittar vi en parkering nere vid hamnen rakt framför porten in i gamla staden. Vi blir imponerade av de enorma yachterna som ligger här. Inte några enstaka utan ett tiotal som mycket väl matchar vad man kan se i St Tropé eller Monaco. Vi går in genom den gamla stadsporten. Den gamla staden innanför murarna är fantastiskt fin med sina kyrkor, torg, gamla byggnader och vindlande gränder. Vi strosar runt i gränderna och insuper attmosfären. Ett besök i gamla stan i Kotor är ett måste! Vi köper med oss lite lunchmat  (byrek med ost och skinka samt en slags strudel med körsbär) från en butik som mor och son från Kosovo driver. Han berättar på knagglig engelska att han kommer från Prizren på gränsen till Albanien. Per tycker först att han säger att han kommer från fängelset (prison)! Så tokigt kan det bli.

Vi åker vidare längs vattnet runt den inre viken i bukten. Överallt ligger små fina byar och vi stannar till i Perast som ligger mitt för öppningen in i den inre viken. Bergen reser sig på bägge sidorna om inloppet och man får en känsla av Norsk fjord när det glider in ett kryssningsfartyg genom inloppet. Utanför byn ligger de båda öarna Ostrvo Sveti Dorde ( St George Island ) och Gospa od Škrpjela ( Our Lady of the Rock Island ) fantastiskt vackert i viken. Vi står och betraktar ett fartyget som rundar de bägge små öarna innan det passerar Perast, hälsar och styr in mot Kotor. På något sätt blir bilden komplett med det vackra fartyget i viken omgiven av de höga bergen. Vykortslikt helt enkelt. Den vyn överträffades inte på vår fortsatta färd mot Kroatien även om vi passerade många fina platser.

När vi följer E65 in mot gränsen konstaterar vi att Kotorbukten var det vackraste vi hittills sett och vi skulle ha kunnat lagt flera dagar på att bara njuta av alla vackra ställen där.

I ett huj är vi inne i Kroatien. Ingen var intresserad av oss och inga frågor ställdes. Vi fortsätter på E65 till Dubrovnic. På vägen in ringer Cecilia några hotell för att se om vi kan få tag i något till bra pris. Det visar sig att alla prisvärda hotell är fullbokade och där vi möjligen skulle kunna få ett rum kostar dom mellan 300 – 400€. Vi lägger ner tanken att bo på hotell och åker in i staden och letar rätt på stadsdelen Lapad där det lär finnas gott om boende. Vi svänger in på Kardinala Stepinca där det finns många Apartment-skyltar. Efter att ha kollat in tre stycken som ligger bredvid varandra så har vi slutligen ett rum med del i kök och balkong för 40€. Perfekt!

På kvällen går vi till den italienska restaurangen Atlantic på samma gata. Maten är riktigt god och  service bra.