Vi startar dagen med att efter frukost kolla e-post och nyheter därefter checkar vi ut och lämnar Tongario River Motel i strålande solsken. Vi tar dock en tur i Turangi innan vi lämnar för att se vad det är som gjort att staden kallar sig för ”kronan av fiske”.

Nere vid Tongario River möter vi flera som fiskar med kastspö, de står längs med floden men även i floden iförda vadarbyxor. En hängbro binder samman flodens stränder och Cecilia som nu fått blodad tand bestämmer sig genast för att våga sig på att gå ut även på denna. Hon inser dock snart att det är litet väl läskigt och skyndar tillbaka till fast mark så snart Per har förevigat ögonblicket på foto.

Efter en kort promenad längs den vackra floden går vi tillbaka och kör ut ur Turangi. Precis i utkanten ligger ett prisbelönt och tydligen omtalat café, Licorice café, och eftersom det är perfekt tid för förmiddagskaffe så stannar vi.

Vi slår oss ned på caféets bakgård och njuter av vars sin cappuccino och croissant men egentligen borde vi väl ha provat något mera av de delikata bakverken också, men eftersom det inte var så länge sedan vi åt frukost så var vi inte speciellt sugna.

Vi far i stället vidare längs Lake Taupo mot staden Taupo där vi avser stanna för lunch. Taupo visar sig vara en helt fantastiskt vacker stad precis intill strandkanten och vi parkerar bilen för att till fots utforska litet och hitta en lämplig lunchkrog. Det visar sig vara tämligen enkelt eftersom det är fullt av restauranger och caféer som ser trevliga ut. Vi väljer en som ligger längs den så kallade strandvägen med fin utsikt över sjön. Eftersom det vackra vädret håller i sig väljer vi att sitta ute. Vi noterar här att det är helt riktigt, som våra vänner i Auckland nämnde, att ”kiwisarna” ofta inte har någon hamnplats till sina båtar utan far omkring med dem på båtkärror efter sina bilar. Kanske det mest effektiva sättet om man vill uppleva flera olika typer av vatten.

Vi väljer var sin skaldjurspaj och testar två ölsorter som vi tidigare inte stött på. Pajen serveras i en liten stekpanna och är rysligt varm så det tar en stund innan vi kan börja äta av den. Fast vad gör det när vi sitter i solskenet och njuter av aktiviteter på och ovanför sjön framför oss – mycket trivsamt!

Efter lunchen och innan vi lämnar Taupo postar vi några vykort. Vi får då lära oss att det finns många olika postföretag som har olika lådor. Det gäller att hålla reda på vilka frimärken som sitter på vykortet.

Cirka 1 mil norr om Taupo intill riksväg 1 finns det termiska källor liksom på många andra ställen på Nordön men särskilt intressant här är att man 1958 byggde ett kraftverk, Wairakei termiska kraftverk, som fortfarande är i drift. Här producerar man alltså elektricitet med hjälp av den ånga som ständigt kommer från de underjordiska bubblande källorna.

En bit ifrån kraftverket finns Aratiatia Rapids, ett vattenfall i Waikato River som kan skådas några gånger varje dag då dammluckorna öppnas för att under en halvtimma tömma ut upp till 90 000 liter per sekund. Det är enormt stora mängder vatten och en väldigt mäktig upplevelse att kunna se det på så nära håll.

För att inte komma alltför sent tillbaka till våra vänner, Lars och Ulrika, i Auckland så sträckkör vi nu sista biten.

Vi välkomnas med en härlig supé med ljuvliga green shell mussles med tillbehör och en riktigt god vit sauvignon blanc. Kvällen blir till natt innan vi samtalat färdigt om alla upplevelser men fram emot småtimmarna somnar vi gott i ”vår” bäddsoffa.


Comments are closed.