Rådhustorget i gamla stan i Zamosc är verkligen en pärla som är värd en omväg. Husfasaderna som omringar torget är helt förtjusande och de trevliga uteserveringarna är inte så många att de skymmer. När vi står på torget kommer en trumpetare i medeltida utstyrsel och blåser en trudelutt i varje väderstreck från tornet på rådhuset vid tolvslaget.

  

Efter att ha avnjutit omgivningarna och en god glass så kör vi vidare västerut, eller snarare nordväst då vi nu har sikte på Torun, en annan stad som har en ”gammal stad” som lär vara värd ett besök.

Det märks tydligt att vi nu nått EU-mark. Trots att Polen inte varit medlem mer än i 3 år och att det inte var länge sedan landet räknades som ett ”östland” så är vägarna av mycket bra standard, vägkrogarna har vattenklosetter och det mesta ser ut som ”hemma”… Vi stannar för lunch på en mycket bra vägkrogskedja som heter Karczma BIDA, här är portionerna mer än väl tilltagna och med traditionellt polsk mat.

  

Ju längre västerut vi kommer desto sämre blir vädret och när vi passerar Warszawa så öser regnet ner så mycket att det regnar in i bilen, tur att vi har haft bra väder tidigare…

 

På kvällen når vi staden Torun där vi tar in på en ganska centralt belägen campingplats som heter Tramp. Campingen verkar vara enkel men toppen, men bra toaletter, duschar, pub och trådlös internetuppkoppling. När det börjar skymma kommer en äldre herre som av receptionspersonalen omnämns som ”bodyguard”. Vi vill väl inte direkt kalla honom det, men det känns tryggt att ha honom patrullerande runt på campingområdet för att se till att allt är i sin ordning.

Till kvällsmaten får vi gratis underhållning av en pensionärskör som är på turné och bor i de små stugor som också finns på campingplatsen. Om än inte sången är fantastisk så är det ett trevligt inslag i kvällsmörkret. När vi så småningom kravlar oss upp i tältet och drar igen sovsäckarna så inser vi en sak som är mindre bra med denna trevliga campingplats. Den omges av vägar på alla sidor och järnvägsspåret ligger alldeles intill. Det känns nästan som att ligga och sova i en rondell…