Idag skulle vi igentligen åka till Gammalsvenskby men när vi ser på kartan hur vägarna går konstaterar vi att vi kommer så pass långt öster ut att vi väljer att åka till Krim först och sedan besöka Gammalsvenskby. Vi bestämmer att vi skall köra från Poltava så långt vi hinner ner mot Krim och fortsätter väg E40/M03 en bit mot Charkiv men svänger av söderut på E105/M26 mot Dnipropetrovsk. Efter Dnipropetrovsk kör vi vidare på E105/M26 mot kosackstaden Zaporizzja.

 

 

   

Det går överaskande bra att köra så vi fortsätter vår färd söderut och når Krim vid sjutiden på kvällen. Längs vägen står flera gamla damer som säljer färska jordgubbar och naturligtvis kan vi inte motstå dessa läckerheter. För cirka 10 svenska kronor får vi en halv liter jordgubbar, mmm så gott!

  

I östra Krim, strax söder om staden Dzankoi börjar vi leta övernattning. Enligt vår Krimkarta skall det finnas hotell eller motell i princip i varje byhåla längs vägen men så är inte fallet. Efter att ha frågat efter hotell i ett par byar får vi rådet att åka till den lilla staden Sovietskij, ja staden heter faktiskt så. På vägen dit faller mörkret och när vi får syn på en motellskylt längs vägen svänger vi in. Ett par grabbar som jobbar på macken intill säger först att det skall finnas rum och att ägaren kommer om 5 minuter. Efter att dom ringt några samtal kommer dom och säger att det inte går att övernatta på motellet men en av dom kan åka med i vår bil och visa vägen till ett hotell. Det känns inte riktigt bekvämt så vi avböjer. Då går en av grabbarna och hämtar sin moped och ber oss hänga efter. Efter 10-15 minuters färd på mörka dåliga väger kommer vi fram till en by och där är hotellet säger han och pekar på ett stort hus. Sen vänder han om och åker iväg. Vi känner oss lite generade eftersom vi ju inte riktigt litade på honom och så ställer han upp till 100% för att hjälpa oss. Vi han knappt säga spasiba.

Vi är i Sovietskij och hotellet vi fick hjälp att hitta överensstämde väl med stadens namn. För cirka 120 svenska kronor fick vi ett av de renoverade rummen vilket hade luftkonditionering, kylskåp och badrum, dock utan toalett!! Toaletten låg i korridoren utanför och delades med övriga hotellgäster på det våningsplanet. Detta var dock inte så farligt eftersom vi verkade vara de enda gästerna.