Ja, nu är det dags igen för en tur med Defendern och denna gång bär det av till Ukraina och i huvudsak Krim via Baltikum och Vitryssland. Hemvägen planerar vi att ta genom Rumänien, Moldavien, Polen och Tyskland. Det är inte klokt vad tiden går fort de sista veckorna innan man skall åka iväg, från att det var ett halvår till vi skulle åka så är det nu mindre än en vecka. Nåväl, vi har nu fullt upp med att skaffa visum, knyta kontakter och komplettera med den utrustning vi tycker att vi har saknat på våra tidigare resor. Då vi på tidigare resor har haft litet ont om tid så har vi nu planerat att vara på resande fot i cirka 6 veckor. Till vår glädje har vi via en god vän här i Sverige fått kontakt med släktingar till honom i Vitrysslands huvudstad Minsk, som vi förhoppningsvis kommer att träffa.

Vi har också lagt ut frågor på olika forum på nätet i både Sverige, Danmark, Norge och Finland och fått mycket värdefulla tips och kontakter. Alla har vi inte gått att följa upp men stort tack till alla er som tipsat oss.

Vårt intresse för Ukraina och Krim har funnits i många år och nu känns det som att det är angeläget att komma iväg dit före turistanstormningen. Apollo Resor börjar nämligen med charterresor till staden Jalta på Krim den 18 maj i år.

Ukraina är ett spännande land på många sätt med en omtalat vacker natur. Landet är intressant inte minst för oss svenskar, dels för staden Poltava där slaget vid Poltava i stora nordiska kriget ägde rum år 1709 och dels på grund av Gammalsvenskby. Befolkningen i Gammalsvenskby var svenskar som många menar blev förflyttade under tvång dit 1781 från Dagö i dagens Estland. I övrigt så kan man ju besöka Chernobyl utanför huvudstaden Kiev och som vi tänker göra utforska halvön Krim i Svarta havet ordentligt.

Liksom inför tidigare resor så skriver vi förberedelser i alfabetisk ordning så att ni som vill använda dem som checklista kan göra det. Som vanligt är informationen vi lämnar grundad på de förhållanden som råder vid vår resa år 2007. Vill ni ha mera information så besök gärna Ukrainas officiella hemsida för turism eller Ukrainska ambassadens hemsida, Minsk Travel Guide och Moldavien.org. Svenska ambassadens hemsida har reseinformation om alla europeiska länder.

Apotek

Inte heller på denna resa anser vi att vi behöver något stort apotek utan vi tar endast med oss endast värktabletter (Magnecyl och Alvedon), diarréstoppare (Immodium), våtservetter i engångsförpackning (de andra torkar, Apoteket har bra utan parfym), myggmedel och första hjälpen kit såsom plåster, kompresser och elastisk binda.

Bilförsäkring

I Ukraina, såväl som Vitryssland och Moldavien gäller samma försäkring som i Sverige. Grönt kort krävs dock. Övriga länder som vi besöker tillhör EU så där fungerar det som hemma.

Körkort

För att köra bil i Ukraina, Vitryssland och Moldavien så krävs det att man har internationellt körkort som bland annat utfärdas av Motormännens riksförbund.

Guideböcker

Då vi oftast har använt oss av Lonely Planets guide böcker så blir det i huvudsak dessa vi kommer att använda oss av även denna gång. Lonely Planet har en guide bok som täcker Ryssland och Vitryssland (Belarus), en annan som omfattar Ukraina och en tredje som täcker Rumänien och Moldavien. Även Bradt Travel Guides har givit ut en bok över Ukraina. Vi hittade även en ukrainsk guidebok över Krim som heter Touring the Crimea.

Motormännen har en skrift som heter ”Upptäck Europa med bil vilken inkluderar länderna Vitryssland, Ukraina och Moldavien. I denna står information om trafikskyltar, vägnät, avgifter, drivmedel, helgdagar, camping med mera.

Tv-programmet Packat & klart har visat ett reportage från Tjernobyl och ett från Kiev.

På Aftonbladets hemsida finns en reseberättelse från bland annat Ukraina. På Ryssland.net finns också ett resereportage från Krim.

GPS (Global Positioning System)

Vad vi vet så går det ännu inte att köpa digitala karor över Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Men å andra sidan så tycker vi heller inte att det skulle vara någon sport att resa på instruktion av en elektronisk reseledare…

Kartor

Tyska kartbolaget freytag & berndt har givit ut en karta över Ryska federationen vilken förutom Ryssland inkluderar Baltikum, Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Rumänien och Bulgarien. Dessutom innehåller den ortsnamn med både latinska och kyrilliska bokstäver. Kartan som verkar bra finns att köpa på välsorterade kartbutiker.

Kartföretaget International Travel Maps har en bra karta över Krim.

Ordböcker

Även på denna resan tar vi med oss vår svensk<=>ryska fickordbok, Jans lexikon från Wahlström & Widstrand samt Berlitz frasbok ”Russian Phrase Book & Dictionary”.

Personförsäkringar

Vi skaffade inget annat än vanlig hem- och reseförsäkring då vi ju planerar att hålla oss inom de 45 dagarna.

Utrustning

Vi har nu bytt taktältet till ett Hannibaltält då det förra inte fungerade som det skulle, det vill säga det blev inte plant när det var utfällt.

Plywood boxarna vi monterade i bilen till Rysslandsresan kommer vi att behålla och lika så tar vi med vattendunken, den el-anslutna kylväskan, det fällbara bordet och två fällbara stolar. Köks- och tvättutrustning som gasolkök och balja etc tar vi så klart också med. Enligt uppgift skall det finnas bra campingmöjligheter på Krim.

Vi har införskaffat litet prylar som extra strålkastare, extra eluttag, nu har vi tre vilket behövs när man ha både telefon, dator och kylväska som skall laddas. Vi har även satt in krokar i bilen att hänga saker på och en ”sophink”.

En bra digitalkamera, filmkamera, bärbar dator och en mobiltelefon med Internet uppkoppling är oumbärlig utrustning om man vill kunna dokumentera och kommunicera under resans gång. Personlig utrustning såsom kläder, skor, sovsäckar, handdukar och hygienartiklar.

Till bilen tar vi med en del verktyg, reservlampor, däckfix som reparerar och pumpar punkterade däck och spännband. Däremot skippar vi reservdunken för diesel då vi inte tror att det blir svårare att hitta tankställen här än det var i Murmansk.

Outnet.se

Vaccinationer

Till Ukraina, Vitryssland och Moldavien rekommenderas man att har skydd mot difteri, polio och stelkramp och hepatit A. Reser man ”på egen hand” under längre tid rekommenderas även skydd mot tyfoid och tuberkulos. Se Medicallinks vaccinationsguide för gällande rekommendationer. Dessutom finns det där liksom här fästingar så även skydd mot TBE kan vara bra att ha.

Visum

Av länderna vi skall besöka så är det endast Vitryssland som kräver visum. För att får ett sådant så måste man skaffa en turistvoucher genom en vitrysk turistbyrå, vi valde Belarus Tour Service som vi hittade på nätet. Turistbyrån utfärdar endast visum om man har en inbjudan till en privatperson alternativt bokar hotellrum via turistbyrån. Vi valde det senare vilket innebär att vi endast har visum för de dagar/nätter vi bokat rum plus en dag i början respektive en dag i slutet. Turistvouchern kostar cirka 100 kronor per person och till det kommer 350 kronor som ambassaden tar i avgift för utfärdande av visum. Ett dubbelrum i centrala Minsk kostar cirka 600 kronor per natt.