Den mysiga bykänslan i Gurzuf kommer förmodligen att förstärkas de kommande åren, för många här verkar lägga mycket kraft och energi på att renovera med omsorg om den traditionella byggnadsstilen. I vårt tycke så har Gurzuf samma charm som flera av byarna längs Frankrikes medelhavskust, med romantiskt snirkliga rosengränder.

   

   

När vi vandrar runt i byn kommer vi snart till pjäsförfattaren Anton Tjechovs dacha, det vill säga det sommarhus han tillbringade mycket tid ifrån 1899 till sin död 1904. Det är en liten stuga med en ljuvlig trädgård på en klippa med utsikt över Svarta havet och genom en smal trappa når man en liten strand. Där kan man tänka sig att Tjechov tog sina morgondopp före han tecknade ned scenerna i Körsbärsträdgården och Tre systrar, vilka skrevs här.

  

Liksom i Provence så väljer många konstnärer än idag att söka efter vyer att måla eller teckna här och vi stöter på många uppfällda stafflier längs vår promenad. När solen står mitt på himmelen känner vi att det är dags att ta en lunch. Passande nog passerar vi ett litet torg där det säljs grönsaker och frukt så vi köper med oss en halv liter vardera av jordgubbar och körsbär. Dessa tillsammans med bröd, ost och skinka blir en lagom lunch innan vi går till stranden för att bada.

   

På kvällen tar vi en sväng längs den trevliga strandpromenaden och rundar av med kvällsmat och en öl på en av restaurangerna.