Före vi reste från Sverige så fick vi, via kompisar, två kontakter i Minsk. På måndagsmorgonen försöker vi få kontakt med dessa via telefon. Vi börjar söka en syssling till en av våra kompisar men tyvärr utan resultat. Bättre lycka har vi dock när vi söker en vän till vår ryska vän, som vi träffade på vår Murmanskresa. Vi blir överraskade när vi blev tilltalade på norska i telefonen, det visade sig att vår kontakt som heter Alla, hade läst norska i Norge för 10 år sedan.

  

Strax efter lunch möter hon upp i foajén till vårt hotell iklädd lusekofta och utrustad med ett norsk-ryskt lexikon. Hon blir vår guide till konst- och nationalmuseum liksom några affärer och varuhus. Det går så mycket lättare då ju vi inte kan någon ryska och väldigt få vitryssar kan engelska. Utbytet av museibesöken blev kanske inte så stort då det inte finns någon information på engelska och Alla´s norska inte är så bra att hon kunde översätta så mycket. Det blev en trevlig eftermiddag och för oss spännande att få prata med någon som verkligen bor här och vet hur det fungerar.

  

På kvällen går vi till en uzbekisk restaurang som just heter Uzbekistan. Vi har läst om den i några guideböcker och det lät positivt. Tyvärr blev det för oss en total flopp. Maten var medioker, miljön lika så och personalen totalt ointresserad av oss.

  

Efter två dagar i Minsk är vi positivt överraskade. Minsk är en fin och trevlig stad. De flesta som vi tilltalat har varit mycket vänliga och hjälpsamma. Vi har också stött på några som talat mycket bra engelska. Vi har inte träffat några otrevliga människor eller känt oss hotade vid något tillfälle.

Det är billigt att äta och handla. En kopp kaffe kostar 5 kr, en öl 7, en lunch med öl 40 kr, middag ute på restaurang max 200 kr/person om man inte lyxar för mycket och en flaska vodka i butik 15 kr eller 80 om man väljer den bästa. Vin är dyrt på restaurang och prissätts per cl vilket man bör se upp med när man beställer. Diesel kostar 4,5 kr/l. På hotellen och museerna får man betala turistpriser vilket betyder 700 kr för ett dubbelrum på medelklasshotell och ca 40 kr för ett museibesök.