Vi vaknar vid 9-tiden efter en natts god sömn i horisontellt läge. Fantastiskt skönt att få sova i en riktig säng. Ulrika och Lars är redan uppe och det bjuds pannkakor till frukost. Därefter får vi en trevlig guidning i förorten Devonport som till stora delar är byggd i New Englandstil samt i staden Auckland. Nya Zeeland har en säregen flora med bland annat ett träd, Pohutukawa Tree, som kallas New Zealand Christmas tree på grund av den rikliga blomningen med röda blommor precis vid jul. Tyvärr är de flesta träden överblommade nu men vi lyckas hitta några som fortfarande var i blom.

Christmas tree fortfarande i blom Fina hus i New England stil i Devonport Disappearing gun i Deveonport

Ett besök på North Head, en försvarsanläggning som byggdes runt sekelskiftet, ger en bra överblick över Devonport med flottbas och fina stränder. Utsikten mot Auckland är också fin med en igenkännande skyline. På vägen ner till färjan visar Ulrika oss på några vulkaniska formationer och berättar att Aucklandsområdet ligger på ett område där 50 vulkaner varit aktiva och de små sjöar man kan se är kratrar. Det har inte varit något vulkanutbrott i området på över 700 år och vulkanerna är inte längre aktiva.

Auckland Skyline Härlig lunch i Princess Wharf  Rainbow Warrier

Vi tar färjan över till Auckland centrum och äter lunch på en bra krog i Viaduct Basin vid hamnen. När vi tittar ut mot vattnet ligger Rainbow Warrier framför oss och utanför Marinmuseet som ligger alldeles intill ligger Guppy, den segelbåt som Holländskan Laura Dekker seglade jorden runt med 2010/11. Hon är numer bosatt i Nya Zeeland.

City Walk Sky Tower högsta  fristående byggnaden på södra halvklotet Stort och smått blandat en del av stadens charm

Vi strosar runt i staden och det som verkar typiskt är blandningen mellan stort och smått, gammalt och nytt. Det bidrar till att skapa en trivsam atmosfär. Annars är Auckland en stor stad bland många andra kan man konstatera. Det är dock slående att så fort man kommer utanför stadskärnan så verkar det i stort sätt bara finnas småhusbebyggelse.

Klassisk nattmat Inte bara hus....

Vi återvänder till Takapona där Lars och Ulrika bor tidig kväll. På hemvägen passar vi på att köpa en riktigt bra bilkarta, New Zealand Traveller Road Atlas från Kiwimaps som Ulrika och Lars visade oss kvällen innan. Den har bland annat en avståndstabell i tid i stället för km. Mycket smart!

Restips från Ulrika & Lars

Vi avslutar dagen med middag och trevlig samvaro. Vi får mer nyttiga tips om vår fortsatta resa runt på öarna. Ulrika och Lars har också några bra böcker vi får låna, Tramping in New Zealand och 101 Must-Do’s for Kiwis från AA New Zealand.