Då vår långsiktiga plan att göra en långresa med vår Defendern drar ut på tiden passar vi på att flyga till Nya Zeeland för att där hyra bil och åka runt på öarna. En anledning att vi väljer just Nya Zeeland är att vänner till oss arbetar och bor där just nu. Till Nya Zeeland ska vi flyga med British Airways/Quantas Airways via London och Sydeney. Flygresan tar ca 30 timmar!!

Nya Zeeland har stått under brittiskt inflytande sedan 1800-talet men de första människor som bebodde ön var polynesier som funnits här sedan 1200-talet och utvecklat en maorikultur. Efter ett långt krig mellan olika maorifolk undertecknades år 1840 ett fördrag mellan britterna och maorierna vilket gjorde Nya Zeeland till en brittisk koloni. Det kraftigt ökande antalet immigranter utlöste Nya Zeeland-krigen, vilket resulterade i att mycket av maoriernas mark i mitten av Nordön konfiskerades.

Nya Zeeland blev självständigt 1909 och hade en mycket positiv utveckling. På 1950-talet hade man världens högsta levnadsstandard!

Vi började studera litteratur och hemsidor och ganska snart fick vi klart för oss att en hel del svenskar utvandrat till landet i två omgångar, vilket ju var spännande. I mitten av 1800-talet var det guldgrävare som åkte till framför allt Sydön för att pröva lyckan. Från 1870 till 1876 skedde också invandring med då i huvudsak till Nordön där ny mark skulle brytas och vägar byggas. Här finns exempelvis orterna Danvirke och Norsewood som ett tecken på skandinavisk invandring. Invandringen fortsatte även in på 1900-talet.

Eftersom vi inte tar med oss vår Defender så har vi försökt att hitta en likadan att hyra. Vi trodde detta skulle vara lätt i ett land med Brittiska traditioner. Man icke, ingen av de uthyrningsfirmor och återförsäljare som vi kontaktade hade en Defender att hyra ut! Efter stor möda lyckades vi dock hyra en Landrover Discovery för 89 NZD per dygn.

Apotek

Vårt apotek på den här resan är värktabletter (Alvedon och Asperin) allergimedicin och ett mindre första hjälpen kit såsom plåster, kompresser och en elastisk binda.

Försäkringar

Vi tar inga särskilda försäkringar utan har reseförsäkring via hemförsäkringen och kreditkortet vi betalt resan med.

Utrustning

Eftersom vi skulle hyra bil i Nya Zeeland behövde vi ingen utrustning med till den.

Men en bra digitalkamera, filmkamera, bärbar dator och en mobiltelefon med Internet uppkoppling är oumbärlig utrustning om man vill kunna dokumentera och kommunicera under resans gång. Personlig utrustning såsom kläder, skor, handdukar och hygienartiklar.

Guideböcker

Vi har Lonely Planet över Nya Zeeland. Vi har också en bok om den svenska invandringen till Nya Zeeland.

Internationellt körkort

Det finns inget krav på internationellt körkort i Nya Zeeland men man måste ha en auktoriserad engelsk översättning av sitt körkort. Det enklaste sättet att få det är att skaffa ett internationellt körkort.  Motormännen utfärdar internationella körkort inom 5 dagar från datum för ansökan och vi har sedan tidigare ett som fortfarande gäller. Andra som hjälper till med internationellt körkort hittar du på vägverkets hemsida.

GPS

Inte heller på denna resa använder vi GPS eftersom vi inte tycker att det är sportsligt att resa på instruktion av en elektronisk reseledare…

Kartor

Vi räknar med att kunna skaffa de kartor vi behöver i Auckland där vi kommer att tillbringa de första dagarna på vår resa.

Vaccinationer

Vid resa direkt från Sverige finns inga krav på vaccinationer för att resa in i Nya Zeeland. Se Medical Link för rekommendationer.

 Visum

Svenska medborgare kan stanna upp till tre månader utan visum i Nya Zeeland. Läs mer om reseinformation på svenska ambassaden i Canberras hemsida