Härligt att vakna till solens strålar från en klarblå himmel, dagen startade med ett uppfriskande dopp i havet före frukost.

Längs vägen ut till E4 stötte vi på ett underbart ställe på Åstön, precis vi bron över från Tynderölandet. Värdshuset Idyllen med Portercaféet. I Portercaféet finns en liten butik där de sålde hemgjorda strömmingsinläggningar och nybakat bröd. Vi kunde förstås inte låta bli att köpa ett par inlagda strömmingssorter och ett gott bröd till lunch. På köpet fick vi ett häfte med surströmmingsrecept.

Nästa stopp blev vid Höga kusten bron där vi besökte toaletterna (väldigt bra!) och turistinformationen innan vi åt av vår nyinköpta lunch, mmm speciellt rullströmmingen!

turistinformationen fick vi veta att det fanns en surströmmingsakut, något som vi naturligtvis måste kolla upp. I Häggvik på Wedins salteri finns en skrubb bakom en anonym dörr, där finns surströmmingsburkar i en kyldisk och en låda att lägga pengarna i. – Naturligtvis köpte vi en burk med Höga Kusten surströmming för 25 kronor. Bra att veta för den sugne!!!

I Häggvik fann vi också ett annat mycket spännande ställe, Mannaminne. Det är ett slags friluftsmuseum uppbyggt av entusiasterna Anders och Barbro Åberg. På området återspeglas olika kulturer/länder tillsammans med konst, konsthantverk och teknik. Dessutom ordnas festivaler som den årliga Jazzfestivalen i juli varje sommar. I caféet mötte vi en mycket trevlig och hjälpsam dam (det var hon som slutligen fick oss att hitta den anonyma dörren till surströmmingsakuten), men i entrén satt en totalt ointresserad kvinna som man kan fundera över vad hon gjorde där.

På kvällen passerade vi Piteå och åkte då till Öjebyn för att besöka Palzerian, en restaurang som endast serverar olika varianter av palt, men tyvärr stänger den klockan 1800. (Som tur var så fick vi vår pitepalt på en vägkrog längre bort längs E4.)

Vi slog läger söder om Luleå ute vid kusten strax före Alhamn.
P g a bebyggelsen visade det sig vara svårt att nå havet men så småningom fann vi en plats nära vägen som var bra, dock inte direkt vid havet. Under tiden vi letade övernattningsställe hamnade vi på en lång ödslig skogsväg där ända behållningen var att vi mötte en älgko med kalv som vi tyvärr inte hann fotografera, synd.