Strax före lunch åkte vi iväg med riktning mot Kexholm på vägar som var de sämsta vi kört på hittills. Nästan hela sträckan var grusväg som var räfflad som en tvättbräda och dessutom var det stora hål i vägen på flera ställen. Det tog oss cirka 12 timmar att köra 25 mil och då gjorde vi endast ett längre stopp för lunch. En trevlig resa var det i alla fall, bland annat passerade vi byn Kutzima där vi stannade längs vägen och köpte nyplockade kantareller av en väldigt rar rysk gammal gumma. Det var säkert 3-4 liter i påsen och den kostade endast 50 rubel (ca 15 kr). Vi kunde inte med att pruta vilket säkert hade varit möjligt.

Nästan hela vägen från Petrozavodsk till Priozersk/Kexholm var kantad av bär- och svampplockare som sålde sin skörd. Det fanns väldigt gott om både bär och svamp i skogarna men däremot såg vi nästan inga vilda djur.

Vi stannade vid sjön Sjamozero som ligger intill en by med samma namn, där tog vi fram köket och smörstekte kantarellerna som vi sedan mumsade i oss med en bit ryskt bröd som vi hade kvar. Mmm, så gott det var! Efter lunchpausen skumpade vi vidare på de dammiga grusvägarna via staden Suojarvi till Kexholm. Längs vägen passerade vi flera samhällen med rester av nedlagda kolchoser, en tämligen deprimerande syn. Enligt uppgift skulle det finnas en sevärd timmerstugby i närheten av sjön Janisjarvi men trots idogt letande så hittade vi den inte.

Efter att ha passerat städerna Sortavala och Lahdenpohja nådde vi Kexholm vid midnatt. Trots den sena timman så var där gott om folk ute och vi frågade efter vägen till ett hotell. Det visade sig dock att de ville ha 2 500 rubel (ca 600 kr) för ett dubbelrum och då fanns det inte ens varmvatten! Vi accepterade förstås inte detta och då hänvisade receptionisten oss till ett annat hotell (det fanns endast tre). Av en händelse kom vi samtidigt med en rysk familj som också tyckte att det var för dyrt så vi slog följe till det andra hotellet. Det visade sig vara ett gammalt ”gasthaus” som var slitet men charmigt och ett stort rum med bad kostade endast 1 200 rubel (inklusive varmvatten…). Frun i den ryska familjen hjälpte till att tolka när vi skulle boka in oss och det visade sig att de hade varit i Sverige och hälsat på vänner så hon kunde litet svenska. Kul! Bilen parkerade vi på en bevakad parkering en bit bort där vakten ville ha 50 rubel för att bilen skulle stå säkert till klockan nio morgonen därpå och det kunde det ju vara värt. Efter litet kvällsmat somnade vi som stockar.