Vi hade trots allt kvar ambitionen att få en natt på Rysslands äldsta SPA och körde åter in till Kondopoga för att fråga på turistinformationen om de kunde ringa och boka in oss. Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort att hitta turistbyrån och faktum är att vi aldrig lyckades trots att vi frågade flera olika personer som visade oss vägen. Till slut kom vi fram till att den skulle ligga intill ett stort torg men det enda vi fann på adressen var ett hotell som inte alls ville kännas vid någon turistinfo. Nåväl, en trevlig tur blev det i alla fall eftersom Kondopoga, med ca 40 000 invånare, är en fantastiskt vacker liten stad vid sjön Onega, välskött och ren jämfört med de andra ryska städerna vi hittills sett. Bland annat besökte vi konserthuset som var en väldigt tjusig och osovjetisk byggnad som lika gärna skulle kunna ligga i Paris, Barcelona eller var som helst. Trevligt! På flera ställen i staden byggdes det nya hus och vi intog lunchen sittande vid bilen i ett område där nya småhus höll på att byggas. Kontrasterna till Kem var otroligt stora….var detta samma land!!!

Det blev alltså inget Karelskt SPA utan vi gav oss av mot Karelens huvudstad Petrozavodsk ca 50 km söder om Kondopoga.

Sent på eftermiddagen kom vi fram. Även Petrozavodsk som också ligger intill sjön Onega, visade sig vara en mycket vacker och välskött stad i storlek med Malmö. Längs en boulevardliknande gata intill stora härliga parkområden hittade vi en Turistinformation (!) där fick vi tips om hotell, dock inte av personalen på informationen utan av föreståndaren till ett konstgalleri i samma lokal. Personalen på turistinformationen kunde nämligen bara ryska och hade svårt att kommunicera på ”internationellt teckenspråk”. Eftersom vi spenderat de senaste nätterna på ganska ruffiga ställen så lyxade vi nu till det med att ta in på Severnaya, ett jättefint hotell mitt i centrum. En nyrenoverat dubbelrum med TV, toalett och dusch kostade 1800 rubel (ca 650 kr) per natt och utanför hade de en bevakad parkering som kostade 100 rubel per natt.

På kvällen flanerade vi runt i centrum och åt middag på en bar där vi blev placerade bredvid två ryska lärarinnor som pratade väldigt dålig engelska. Dom var väldigt trevliga och bjöd oss på medhavd ryskt snacks som bestod av torkat vitlöksindränkt bröd i strimlor. Vi kände igen det från våra besök i Tallin där restaurangerna serverade nåt liknande som förrätt och drinktilltugg. Efter en timme så gick lärarinnorna och i stället kom två ”businessmen” från S:t Petersburg. De var bättre på engelska och den ena pratade litet franska så vi språkade en del med dem om alltifrån företagande och utbildningar till ölsorter och ishockey, jättetrevligt. Dom hävdade med en druckens envishet att Henke Larsson hade värvats av en fotbollsklubb i Moskva!!!

Vi avslutade kvällen för oss själva med att promenera längs den trevliga strandpromenaden som var fylld med ungdomar och kantad med öl- och grilltält. Eftersom det var ganska sent hade folklivet avtagit och då vi inte lyckades hitta något tält som serverade kaffe så drog vi oss tillbaka till hotellet och drack kaffe från automaten i foajén. Inte särskilt gott men bra för koffeinbehovet.