Efter grötfrukost med färska hjortron for vi till Kautokeino i norska Finnmarken. 85 % av invånarna i Kautokeino kommun är samer, och vi besökte bygdegården som också är museum/friluftsmuseum där man kan se hur samerna levde förr. Av museiföreståndaren fick vi veta att området tidigare tillhörde Sverige men att man på grund av samernas renbetesmarker, som då låg både i Norge och Sverige, gjorde ett byte. Norge fick detta område och Sverige fick Idre och Särna. Detta skedde under 1700-talet.

Vi ville också titta på lokalt hantverk och såg i en turistbroschyr att Finnmarks första smedja fanns här. Vi åkte till Juhl’s Silvergalleri, ett livsverk av en invandrad dansk och en invandrad tyska som träffats hä uppe och sedan vigt sina liv åt att förstå och tolka områdets speciella natur och kultur samt fascinerats av nomadfolk. Ett helt fantastiskt och unikt ställe väl värt ett besök. Titta gärna på deras hemsida www.juhls.no .

När man är i en samisk stad vill man också äta samisk mat. När vi frågade på Silvergalleriet fanns inget man egentligen ville rekommendera men Alfreds Kro hade en meny. Alfreds fick det bli och valet föll på två rätter, Bidu, en samisk festrätt, som är soppa med renkött, potatis och morötter samt stekt rökt renkött med potatismos och lingon. Till kaffet blev det våffla med brunost (mesost) och römme (crème fraiche). Gott får man väl säga även om detta inte var någon kulinarisk upplevelse.

Ett besök på turistinformationen för att stämma av vår resa mot Nordkap fick det också bli innan färden fortsatte.

Färden gick via Masi till Alta, vidare till Russenenes och Skarsvåg ute på Mageröya där Norkap ligger. Efter Alta blev naturen allt mer storslagen. För att nå Mageröya måste man åka via en 6 870 meter lång tunnel, vilket kostade 186 Nkr (lika mycket tillbaka visade det sig senare).

Vädret hade stadigt försämrats och nu regnade det och blåste byigt. Vi var inte så sugna på att sätta upp tältet utan hyrde en hytte på Kirkkeportens Camping. Skönt att komma in i värme, temperaturen ute var nu under 10 grader.