Första dagen som startar med regn. När vi kom till frukosten var det full panik då alla som satt sig på altanen skulle in när regnet började. Vi valde trots regnet att sitta ute på ett bord som hjälpligt skyddades av takutsprånget.

Efter frukost checkar vi ut och styr kosan mot Kotorbukten som lär vara väldigt vacker. På vägen stannar vi till vid Sveti Stefan som är en pittoresk ö 5 km söder om Budva. Sveti Stefan är också namnet på den ort som numera finns på fastlandet. Härifrån har man en fin utsikt över ön.

När vi närmar oss Kotorbukten bestämmer vi oss för att köra ut på halvön Lustica på södra sidan av bukten och inte åka till staden Kotor. I Rough Guide hade Cecilia läst om byn Rose som verkade mysig. Vi åker fel några gånger innan vi ser en sten vid vägkanten där någon med målarfärg skrivit Rose och angivit färdriktningen med en pil.  Halvön är kuperad och vi följer en smal serpentinväg ner mot byn. Vi passerar en nedlagd militäranläggning på vägen ner som naturligtvis Per måste åka in och titta på.

Man får, eller snarare kan inte köra bil i byn Rose så vi parkerar och promenerar in i byn längs kajen. Här ligger små restauranger och i andra änden av byn kommer vi till ett fort som nu är hotell. Vi går in och tittar. Der ser väldigt trevligt ut, varje rum ligger i en bungalow, vissa med utsikt mot bukten och inne på borggården ligger en restaurang med bar. Vi går vidare och rundar udden som fortet ligger på. Här slutar den sammanhängande bebyggelsen. Om vi hade fortsatt hade vi efter en kort promenad kommit fram till fina sandstränder, men vi vänder tillbaka för att se om det finns några rum att hyra.

Vi tar en kaffe på en av restaurangerna och Cecilia går iväg för att kolla. Hon är strax tillbaka och berättar att grannrestaurangen Aragosta (Hummer) har rum på övervåningen. Vi kan få ett med pentry, balkong mot viken och inklusive frukost för 40€ så vi slår till. Vi hämtar vår packning och installerar oss och tar sedan en lunch på balkongen. Härligt med utsikt över viken, bergen på andra sidan som reser sig över Herceg Novi. En vacker fjäril kommer och vill dela Tiranaölen med oss. Efter lunchen tar vi oss ett dopp nedanför där vi också får låna solstolar och senare på eftermiddagen sätter vi oss på balkongen och skriver lite om vår resa.

Till kvällen går vi åter en trappa ner för att äta en god middag tillagad på bläckfisk till vilken vi avnjuter en flaska lokalt vin allt medan ovädret drar in över viken. Vi får uppleva en regnig storm med strömavbrott och oroliga båtägare som skyndsamt drar kapellen över sina båtar. Själva njuter vi av mat och vin medan regnet öser ner. Nu är det praktiskt att ha rummet ovanpå restaurangen!