Oj, vad tiden går, det är snart tre år sedan vi gjorde en längre resa med Defendern och vintras i började det verkligen suga i restarmen. Vi bestämde därför att vi till sommaren skulle ta en tur på tre-fyra veckor och köra ner via Italien till forna Jugoslavien och Albanien. Eftersom vi skulle komma att ha begränsat med tid valde vi att koncentrera oss på västra Balkan, det vill säga Albanien, Monte Negro, Kroatien och Bosnien-Hercegovina. Sedan tidigare har vi besökt Kroatien där vi båtluffade 1998. Övriga Balkan känns väldigt spännande och kanske framför allt Albanien som ju var ett slutet land under flera år. Per var på väg att åka till Albanien redan 1995 då han besökte Amalfikusten, men eftersom alla barnen var med på den resan och det sades vara ett osäkert läge i Albanien då så avstod han. Men nu skall det äntligen bli av…

Våra förberedelser inför den här resan är inte så omfattande eftersom inget av de länder vi valt att resa till den här gången vare sig kräver visum eller vaccinationer. Det mesta handlar om att planera resrutten, skaffa kartor och guideböcker samt kolla vad som krävs för att ta bilen mellan länderna. Vi har heller inte skaffat någon ny extrautrustning till bilen men den är ju och andra sidan rustad sedan tidigare med det vi behöver.

Liksom inför tidigare resor så skriver vi förberedelser i alfabetisk ordning så att ni som vill använda dem som checklista kan göra det. Som vanligt är informationen vi lämnar grundad på de förhållanden som råder vid vår resa år 2010. Vill ni ha ytterligare information om länderna så besök gärna www.albaniantourism.com, www.visit-montenegro.com, www.croatia.hr och www.bhtourism.ba/eng.

APOTEK

Inte heller på denna resa anser vi att vi behöver något stort apotek utan vi tar endast med oss värktabletter (Magnecyl och Alvedon), diarréstoppare (Immodium), desinficerande våtservetter i engångsförpackning (de andra torkar, Apoteken har bra utan parfym), myggmedel och första hjälpen kit såsom plåster, kompresser och elastisk binda.

BILFÖRSÄKRING

I Albanien, Monte Negro, Kroatien och Bosnien-Hercegovina gäller samma försäkring som i Sverige. Grönt kort krävs dock. Dock bör man kontrollera att försäkringens alla delar gäller i Albanien. Vissa försäkringsbolag har undantag för exempelvis stöld. Övriga länder som vi besöker tillhör EU så där fungerar det som hemma. Vi jämför försäkringar smidigt på Insplanet.

KÖRKORT

För att köra bil i Albanien och Montenegro så krävs det att man har internationellt körkort som bland annat utfärdas av Motormännens riksförbund. I Kroatien och Bosnien-Hercegovina är det inte nödvändigt men det rekommenderas att ha det.

GUIDEBÖCKER

Då vi oftast har använt oss av Lonely Planets guideböcker så blir det i huvudsak dessa vi kommer att använda oss av även denna gång. Lonely Planet har en guide bok som heter Western Balkans som täcker Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Serbien, Kosovo, Makedonien och Albanien. Utöver denna använde vi oss av The Rough Guide to Montenegro, Travellers Albania och Thomas Cook´s CitySpots Tirana.

GPS (GLOBAL POSITIONING SYSTEM)

Inte heller på denna resa använder vi GPS eftersom vi inte tycker att det är sportsligt att resa på instruktion av en elektronisk reseledare…

KARTOR

Tyska kartbolaget freytag & berndt har vi erfarenhet av sedan tidigare och inför den här resan köpte vi tre av deras kartor, Albania, Kroatien Küste, Bosnia -Hercegovina. Kartorna finns att köpa i välsorterade kartbutiker. Utöver dessa så använde vi oss även av Motormännens Europa Vägatlas.

ORDBÖCKER

Vi hade med oss Lonely Planets Small Talk Eastern Europe.

PERSONFÖRSÄKRINGAR

Vi skaffade inget annat än vanlig hem- och reseförsäkring då vi ju planerar att hålla oss inom de 45 dagarna.

UTRUSTNING

Vi skaffade som sagt ingen ytterligare utrustning till den här resan men bilen är ju fortfarande rustad med Hannibaltältet och plywood boxarna vi monterade i bilen redan inför vår första Defender Tour nämligen den till Ryssland.  Självklart tar vi med oss vattendunkar med tappkran, den el-anslutna kylväskan, det fällbara bordet och två fällbara stolar. Köks- och tvättutrustning som gasolkök och balja etc tar vi så klart också med. Sedan förra resan har vi bytt ut grenuttaget till 12-uttaget eftersom det förra var av sämre kvalitet och hade gått sönder.

En bra digitalkamera, filmkamera, bärbar dator och mobiltelefon är oumbärlig utrustning om man vill kunna dokumentera och kommunicera under resans gång. Internetuppkoppling via mobiltelefonen använder vi inte då detta blir väldigt dyrt. De flesta övernattningsställen har nätverk som man kan använda och det finns internetcaféer. Personlig utrustning såsom kläder, skor, sovsäckar, handdukar och hygienartiklar.

Till bilen tar vi med verktyg, reservlampor, däckfix som reparerar och pumpar punkterade däck samt några spännband.

Outnet.se

VACCINATIONER

Till Albanien rekommenderas man att har skydd mot difteri, polio, stelkramp och hepatit A. Se Medicallinks vaccinationsguide, www.vaccination.nu för gällande rekommendationer.

VISUM

Inget av länderna vi kommer att besöka kräver visum för turister.

ÖVRIGT

Om bilen du reser med ägs av annan, exempelvis ett företag, se då till att du har med ett dokument som visar att du har rätt att ta ut bilen ur EU och in igen. Du bör också ha ett översatt registreringsbevis på företaget som styrker att den som utfärdat dokumentet får teckna firman.