Lviv är en vacker stad som har liknats vid Florens. Vi ägnade söndagen åt att spankulera omkring på de trevliga gatorna för att njuta av de vackra sekelskifteshusen. Vi började med ett besök i museishopen på etnografiska museet för att köpa några Pysanky i present till Jorun. Museet i övrigt var stängt vilket inte gjorde så mycket eftersom vi inte var så lockade.

  

Mitt emot museet, mitt på Rynok torget ligger rådhuset. På torget finns ett antal trevliga uteserveringar där man kan ta en öl och något lättare att äta medan man beundrar de vackra husen. Efter att ha rest i Ukraina i snart sex veckor så är vi inte så bortskämda med vacker arkitektur så därför kanske vi beundrar dem litet extra.

  

Idag är en av de få dagarna på resan som vädret är ostadigt och vid ett par tillfällen får vi rusa in i en och annan shoppinggalleria eller affär för att rädda oss från regnet. Men det klarnar snart upp igen och vi tar en sväng om den så kallade hantverksmarknaden på ett litet torg nordväst om Rynok platsen. Vi beundrar de till synes hemgjorda alster som de gamla damerna säljer men suckar trött över krimskramset som finns på alla marknader.

  

  

Strax är vi tillbaka vid operahuset som ligger högst upp på Prospekt Svobody, boulevarden som i folkmun kallas Planta. Det är ett populärt promenadstråk kantat med restauranger, caféer och små butiker. Det var för övrigt där vi igår blev uppskörtade på restaurang Knyzhyi Kelyh. Vi strosar tillbaka mot hotellet för en eftermiddagslur, vilket kan behövas eftersom vi ikväll tänker vandra upp på Slottskullen.

Ruinen ”Höga Slottet” (Lviv High Castle) ligger i parken Vysoky Zamok på Slottskullen. Det är populärt att promenera dit upp för att avnjuta den fantastiska utsikten över Lviv. Liksom flera andra så väljer vi att komma upp på kullen i skymningen eftersom ljuset då gör staden extra vacker. Slottsruinen i sig är inte mycket för värden eftersom den i princip är helt borta, men utsikten över staden är som sagt magnifik och många nygifta väljer att ta bröllopsfoton här.

Efter en kvällspromenad genom staden så går vi via en livsmedelsaffär för att kunna äta kvällsmaten i vårt vackra hotellrum. Vi har nämligen tappat tron på restauratörerna i Lviv…