Igår kväll konstaterade vi att Odessa verkar vara en fin och trevlig stad så idag väljer vi att promenera runt i staden för att upptäcka mera. Vi startar vid Potemkintrappan som är mest känd från filmer, bland andra Eisensteins Pansarkryssaren ( The Battleship ) Potemkin. Trappan är nästan dubbelt så breda nertill än högst upp för att ge intryck av att vara längre än den är. General Potemkin var älskare till Katarina den Stora och lade på hennes initiativ grunderna till Odessa.

  

Övre delen av Potemkintrappan ligger på Prymorsky boulevarden som är ett vackert och populärt promenadstråk. Fortsätter man boulevarden västerut så kommer man snart till Vorontsov Palatset som byggdes av Odessas tredje guvernör Mikhail Semyonovich Vorontsov . Intill palatset är en kolonnadiserad utsiktsterass som kunde ha varit vacker om det inte vore för allt klotter. Här blir vi för första gången på resan trakasserade av aggressiva tiggare. Intill palatset ligger även Tyoschin Most, Svärmorsbron, som den kommunistiska officer som bodde i palatset på 50-talet lät bygga. Enligt folkmun var det för att hans svärmor lätt skulle kunna ta sig hem och inte propsa på att övernatta.

Vi promenerar vidare över Svärmorsbron och i en loop tillbaka till centrum och Stadsträdgården. Det är en vacker liten park med en fontän och flera caféer. Efter vår promenad så tycker vi fortfarande att Odessa är en mycket trivsam stad som vi skulle kunna spendera betydligt mer tid i.

  

På kvällen har vi planerat att gå på ett Rotarymöte och vi har med oss standard från våra respektive klubbar. Vi har i förväg kollat upp en kontaktperson och under sen eftermiddag ringer Cecilia upp honom och får veta att mötet är på hotell Mozart som ligger intill Operahuset, ett stenkast från vårt hotell. Odessas rotaryklubb är en ny och liten klubb med endast 13 medlemmar. Som tur är hamnar vi bredvid en kvinna som talar väldigt bra engelska och refererar mötet för oss. Klubben arbetar främst med välgörenhet, bland annat med att få igång det nu vilande operahuset igen, men framför allt driver man ett lokalt projekt för att bekämpa AIDS och TBC.

Vi blev mycket väl mottagna av klubbens medlemmar och fick flera propåer om samarbete både gällande projekt inom rotary men även gällande affärsverksamhet. Det märktes att de var mycket angelägna om att knyta kontakter västerut.

På kvällskvisten tar vi ytterligare en promenad längs Odessas gator och upptäcker då något som skiljer Odessa från andra ukrainska städer. Människor går inte omkring och dricker öl. Tidigare har vi nämligen lagt märke till att väldigt många, gamla som unga och av båda könen, går omkring med en halvdrucken öl i handen. Vi upplever även att atmosfären är trevligare och att folk är mer avspända än på många andra håll i Ukraina.