Under lördagen promenerar vi omkring i hansastaden, tar en öl och en wurst i ett öltält på Rådhustorget, besöker S:a Maria kyrkan och tittar på resterna av kyrkoklockan som föll i marken under andra världskriget. Vi passar även på att shoppa litet och tar sedan igen oss med smarriga bakverk i marsipansalongen på anrika Café Niederegger, mitt emot rådhuset. I bottenvåningen finns även en butik som säljer Niederegger marsipan som kanske är den främsta souveniren från Lübeck. Niederegger marsipanen började tillverkas av Johann Georg Niederegger på tidigt 1800-tal och tillverkningen är ännu idag i familjen Niedereggers ägo. Nåväl, gillar man marsipan så är stället en riktig guldgruva.

Efter en välbehövlig eftermiddagslur så gör vi oss fina för att celebrera att rubinbröllopsparet Ingegerd och Jan, nu (egentligen imorgon den 17:e) har lyckats hålla ihop i 40 år och verkar vilja hålla ihop i 40 år till. Fantastiskt tycker vi och överraskar bröllopsdagsfirarna med ukrainsk champagne och en korg med ukrainska viner. Efter förfest med champagne på hotellet beger vi oss till restaurang Ratskeller, där Ingegerd och Jan bokat bord för oss fyra. Kvällen blir toppen med mycket (!) god mat, bra service och framför allt trevligt sällskap. Vi tackar så jättemycket för att vi fick vara med och fira denna stora dag och ser fram emot… ja vi börjar väl med guld-…

 

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och kör via den lilla charmiga staden Burg till Putgarten. I Burg äter vi lunch och passar på skandinaviskt manér på att proviantera prisvärt öl och vin. Vi konstaterar att det lilla vi köper är en droppe i havet jämfört med de lass de flesta kommer ut med från specialbutikerna. Många är som galna och bråttom har de också, förunderligt!

 

Resten av dagen passerar fort och det dröjer inte länge förrän färjan kommit i hamn i Rödby och vi kört de 20 milen till Köpenhamn där vi passerar Öresundsbron till Malmö i ett huj. Här stannar vi och tar farväl av Ingegerd och Jan som ju skall stanna i Skåne. De erbjuder oss att övernatta hos dem men vi känner att nu skall det bli skönt att komma hem.

Vid halv två på natten når vi Nyköping och somnar gott i vår egen säng för första gången på sex veckor. Det är skönt att göra det mellan varven, men det dröjer ju aldrig länge innan reslusten sätter in igen och det börjar suga i äventyrstarmen.