Ljuvligt att vakna i tältet i Marias trädgård och stiga upp till färdiglagad frukost med goda nygräddade pannkakor, färskt bröd och kaffe. Vi sitter ute i trädgården utanför Marias sommarkök, det är ett stenhus som är svalare än boningshuset och därför har hon inrett kök och sovrum där.

  

Efter frukost fäller vi tältet och sedan far vi tillsammans med Maria och hennes sondotter Kristina till Gammalsvensk by, där Maria pekar ut var den gamla bygränsen gick. Vi börjar med att stanna vid kyrkogården där Maria visar oss gravarna där hennes mor, bror och svägerska ligger. Hennes far är begravd i Sverige eftersom han aldrig återvände efter att han flykt. Vi går vidare för att titta på andra svenska gravar och sedan fortsätter vi bort mot Svenska kyrkan.

  

Utanför kyrkan möter Maria någon hon känner. Det visar sig vara svenskarna prästen Kjell Knutas och hans hustru som är här för att fira Sveriges nationaldag. Kjells farfar var född här och han har släktingar från Gammalsvenskby som återvände till Sverige, därför har Kjell ett stort engagemang i samhället och församlingen här. När vi står utanför kyrkan kommer Gustav som också pratar gammalsvenska. Kjell går för att se om den ortodoxa prästen är hemma så vi kan komma in i kyrkan.

  

Strax kommer den ortodoxa prästen och släpper in oss i kyrkan. Kyrkan har både lökkupol och torn och är inredd som en ortodox kyrka med många ikoner och altare. Det var den ortodoxa församlingen som återuppbyggde kyrkan efter sovjettiden och idag delas den mellan den svenska och den ortodoxa församlingen.

När vi går ut från kyrkan ansluter ytterligare en svenskbybo. Det är Melitta som kommer ut för att prata men de andra som samlats på gatan. Det är en underlig känsla att stå här mitt i Ukraina med några bybor och prata svenska. När Maria, Gustav och Melitta pratar med varandra så kommer den riktiga gammalsvenskan fram och vi har svårt att förstå vad som sägs. Prästens fru berättar att det nu ges undervisning i svenska och att flera med svenskt påbrå har börjat lära sig svenska.

 

Vi svalkar oss med vars sin glass innan vi återvänder hem till Maria där hon bjuder på ukrainsk borstj innan vi far vidare mot Odessa. Vid kyrkan kollade Per med Kjell Knutas om hur man återgäldar den gästfrihet som svenskbyborna visar. Han berättade då att man kommit överens om att de som gästar byborna betalar $ 20 per person. Maria har inte nämnt något om detta men när vi åker så lämnar vi henne 200 UAH. En blygsam slant för de fantastiska upplevelser vi har haft och den gästfrihet vi mött under det senaste dygnet.

Sen eftermiddag anländer vi till Odessa och hittar ett centralt beläget hotell. Priset ligger en bra bit över vår budget men vi bestämmer oss ändå för att ta det då det har trådlöst internet och säker parkering framför entrén.

 

När vi precis hunnit komma i ordning ringer receptionen och säger att det hänt något med vår bil. De kan inte förklara vad men insisterar på att vi kommer ner. Det visar sig att däcket vi lagade i Yevpatoria nu är helt tomt. Vilken tur att detta inte hände under färden! Personalen erbjuder sig snabbt att för en billig penning byta till reservhjulet. Smidigt!