Enligt receptionen skulle det i hotellrumspriset ingå frukostbuffé, som serveras mellan klockan 8 och 10 på hotellets våning fyra. Förväntansfulla stegar vi dit på morgonkvisten men inser snabbt att det föreligger ett missförstånd, den så kallade buffén är en stadig madam som lagar mat enligt beställning bakom en lucka i väggen. …och, nej det ingår inte i hotellrumspriset.

  

I stället för den goda tallrik gröt vi sett fram emot sitter vi strax vid bordet med varsina två stekta ägg, pilmieni (färsfyllda pastaknyten), var sin ostsmörgås med centimetertjockt smör, sallad och kaffe. Inte riktigt vad vi tänkt oss men tanten var snäll och mätta blev vi till det facila priset av 20 kronor/person.

Kaffe serveras ofta med socker i utan att man bett om det, så det är bra att tänka på att man verkligen beställer kaffe utan socker om man vill ha det.

Vid en morgonpromenad i staden hittar vi plötsligt ett internetcafé mitt i en myllrande marknad. Detta var en verklig välsignelse eftersom vårt 3G-modem inte vill fungera, vi går naturligtvis in och kollar vår e-post. Innan vi återvänder till bilen köper vi även ett ukrainskt kontantkort till mobilen då det blir betydligt billigare att ringa framför allt inom Ukraina.

  

 

Chernihiv är en stad som är med på UNESCO’s världsarvslista på grund av sina många och vackra kyrkor och kloster. Staden har historiskt varit ett kulturellt och religiöst centrum dit pilgrimsfärder gått. Vi stannar som hastigast vid ett par av kyrkorna men styr sedan kosan vidare mot Kiev.

  

Innan vi reste iväg från Sverige fick vi tips om att det är vanligt att hyra lägenhet i Kiev i stället för att bo på hotell. På väg mot Kiev ringer vi några lägenhetsuthyrare och hittar en, Absolut Apartments, som kan hyra ut en lägenhet till oss under vår vistelse i Kiev. Vi skulle i och för sig få flytta efter första natten men efter att ha ringt runt inser vi att detta är enda möjligheten då de flesta är fullbokade. Efter en lugn färd med fikapaus längs vägen dundrar vi in i Kiev i bästa rusningstid. Vi stannar till och ringer uthyraren för att få lots till adressen vi skall bo på. Det enda vi vet är att lägenheten lär ligga i utkanten av Kiev. Samtalet med uthyraren fungerar till en början inte alls, han förstår inte att vi kommer åkande i egen bil utan tror att vi reser med taxi inom Kiev. Efter mycket gråt och tandagnissel med flera felåkningar och långa bilköer stannar vi på en bensinmack. Där lyckas vi få killen på macken att prata med vår lägenhetsuthyrare och lyckas förstå vart vi skall åka. Därefter kan han förklara vägen för oss med hjälp av en stadskarta. Så äntligen efter ett par tre timmar hittar vi huset vi skall bo i. Det ligger i en förort till Kiev som består av gigantiska bostadskomplex.

  

 

Här skall vi bara stanna en natt och imorgon flyttar vi till en lägenhet närmare centrum och intill en tunnelbanestation. För lägenheten i förorten får vi betala 280 kronor/natt och den vi skall flytta till imorgon kommer att kosta 340 kronor/natt. Om vi hade valt en lägenhet centralt hade vi fått betala cirka 600 kronor/natt.