Efter att på morgonen ha besökt internetcafét i posthuset så packar vi ihop för att besöka en mycket trevlig botanisk trädgård mellan Gurzuf och Jalta. Den heter Nikitsky Botaniska Trädgård och omfattar ett 3 kvadratkilometer stort område. I trädgården som anlades 1912 finns 28 000 arter varav 2 000 rosensorter. Trädgården grundades av den Ryske botanisten Christian von Steven som var av svensk börd.

  

Strax före Jalta passerar man byn Massandra där man kan besöka Massandra palatset som blev Stalins dacha. Man kan även besöka vingården Massandra för att se hur vinproduktionen går till och prova de söta viner som tillverkas där.

Väl i Jalta åker vi in och ner till havet för att promenera litet längs den trevliga men luxuösa strandpromenaden, här är atmosfären väldigt lik den i Nice i Frankrike. Centrala Jalta är inte lättnavigerat med bil men vi lyckas få en parkering ett kvarter från strandpromenaden genom att, liksom alla andra, ignorera ett antal förbudsskyltar. Trafiken är hektisk och centrum korkar igen, intressant är att flera informationsskyltar är på både ryska och engelska. Det är tydligt att detta är det främsta turistmålet.

  

Vi stannar dock inte länge utan fortsätter vår färd upp i Krimbergen då vi ha för avsikt att nå tatarstaden Bachtjisaraj före kvällen. Vägen upp i bergen är en svindlande färd på smala serpentinvägar. Genom ett fantastiskt skogsområde som skiftar mellan barr- och bokskog åker vi 1 300 meter upp till toppen. Här är landskapet kargt och den lilla byn ger en känsla av att man är på en forskningsstation på Grönland eller i Spetsbergen. Vi beundrar utsikten över Jalta och havet, en imponerande naturscen.

  

Byn består av en metrologisk station, en sjukstuga och en handfull enkla grillrestaurangen. Vi ser framför oss att aktiviteten här är stor under högsäsong, men nu är vi de enda turisterna.

På nerfärden mot högplatån på 500 meter inträffar något märkligt, i en hårnålskurva på serpentinvägen har en lastbilstrailer i stort sätt slagit knut på sig själv och fastnat. Vi tillsammans med två ukrainska bilister blir stående och funderar över vad i herrans namn han skulle upp i bergen med trailern att göra. Vi inspekterar eländet och konstaterar att det finns en smal passage där vi möjligen kan ta oss förbi. En av ukrainarna testar, lyckas och vi andra följer efter. Puh, det hade inte varit roligt att behöva köra hela den slingriga vägen tillbaka till Jalta.

  

Vi ser under vår fortsatta väg hur trailern trängt sig genom flera kurvor och raserat muren längs vägen. Efter någon kilometer står det plötsligt en stor caterpillar vid vägkanten, det är säkert den last som trailern försökt frakta upp i bergen.

 

Vi når Bachtjisaraj och efter en hel del sökande så hittar vi hotell Prival som vi läst om. Här hyr vi in oss i en stuga med ett rum och liten matvrå med kylskåp, priserna varierar från 180 UAH för ett enkelt dubbelrum i hotelldelen till 300 för en modernare stuga för två. Vår stuga kostade 250 UAH det vill säga ungefär 350 SEK. Prival är inte bara ett hotell, det är snarare ett semesterhem med flera kaféer och restauranger, tennisbana, ridhästar mm. En fantastisk lyx tyckte vi det var att här var vattnet i kranarna drickbart då det kom direkt från en källa i bergen. Härligt att kunna fylla alla flaskor och dunkar vi hade med drickbart gott källvatten!