Efter den väldigt tunna frukosten som ingick i priset for vi till Bakhchisarais huvudattraktion, Khan Palatset. Palatset byggdes på 1530-talet som ett residens för Giraydynastin vilken styrde Krim mellan 1428-1783. Under 250 år var palatset det politiska, andliga och kulturella centrat för tatarerna på Krim.

  

Palatsområdet har välbevarade och renoverade byggnader, bland andra en moské, ett harem och fina innergårdar. I huvudbyggnaden finns en utställning som visar hur livet tedde sig under Giraydynastin.

När vi går omkring på gården utanför moskén så hör vi plötsligt norska från två personer på en bänk. Vi går fram och säger hej och det visar sig vara ett riktigt trevligt par från Oslo som heter Kristian och Marianne. De är på resa i Ukraina under 12 dagar och det visar sig att vi bor på samma hotell.

När vi säger att vi skall fortsätta mot grottstaden Chufut-Kale så väljer de att hänga på. Vi återvänder till hotellet och bestämmer att ses en stund senare. Då vi möts igen berättar Kristian och Marianne att takfoten på hotellbyggnaden just rasat ned. Vi tittar, och mycket riktigt så har takfoten just rasat… Sanslöst! Kristian hade lyckats fånga raset på film i sin digitalkamera. På två minuter faller ca 20 m takfot i betong till marken två våningar ner. Som tur var fanns ingen person där. Händelsen får en att tänka på att det kan hända oväntade saker med de dåligt underhållna byggnader och vägar här. Nu går vi inte under några balkonger i fortsättningen.

  

Chufut-Kale, en av Krims 16 grottstäder, är en stad som troligen börjad byggas på 500-talet i ett bergsområde strax utanför Bakchisarai, först som grottor men senare med byggnader på mark. Trots dagens hetta och stekande sol så är det väldigt spännande att vandra omkring i ”staden”. Strax före man når staden så kommer man till ett kloster som även det är byggt i berget, det kallas Dormitionsklostret och byggdes sannolikt på 700-talet.

   

Efter vår tur i bergen så kör vi tillbaka till hotellet där vi säger hej till våra nyvunna norska vänner och fortsätter vår färd mot staden Yevpatoriya. Vi har för avsikt att campa den kommande natten men eftersom stranden utanför Yevpatoriya är bedrövligt skräpig så tappar vi lusten för det. Vi fortsätter förbi staden och söker utan att lyckas en camping norr om staden. Däremot hittar vi en så kallad Autocamping. Detta visar sig vara en stugby med riktigt trevliga stugor på ett inhägnat charmigt område. En 1-rumsstuga med dusch, toalett och en trevlig veranda kostar 200 UAH ( 280 SEK) per natt och då ingår helpension och bad på en privat sandstrand. Väldigt bra valuta för pengarna tycker vi och väljer att stanna två nätter.